Foto: Mia Törnberg, TR Bild
I lördags (2023-09-09) avgjordes det så kallade VM-loppet på Yonkers i New York. Tidigare har ATG under många år erbjudit spel till denna tävlingsdag samt visat loppen på atg.se. I år togs beslutet att avstå både från spel och att visa loppen i våra kanaler.
När loppet avgjordes 2022 fick vi se bilder där kusken drev hästen som vann på ett sätt som många ansåg vara rent djurplågeri. Både ATG och många av våra kunder reagerade kraftigt på det vi såg. Så ska inte hästar behandlas. Och till skillnad mot exempelvis Sverige och flera andra länder, där man går mot striktare och striktare spöanvändningsregler, verkar man från Yonkers sida i nuläget inte ha intresse av att skärpa sina drivningsregler. Exempelvis är enhandsdrivningar tillåtet. Vi kan därmed bara konstatera att vi står väldigt långt ifrån varandra gällande synen på användning av spö och mot den bakgrunden kändes det självklart att ta detta beslut.
- För oss på ATG handlar det om att vara tydliga med att vi tar hästvälfärd på allvar och att det måste finnas en gräns för vad som kan vara acceptabelt. I staten New York, där banan Yonkers ligger, är det tillåtet att driva hästarna på ett sätt som vi inte kan acceptera.
Vän av ordning påpekar då att ”VM-loppet” på Yonkers inte är det enda loppet i världen där det - med svenska mått mätt - drivs regelvidrigt. Australien lyfts gärna fram som ett exempel där man ofta ser väldigt hård drivning i loppen.
Så vad är egentligen skillnaden?
ATG jobbar efter principen att det är bättre att vara med, än att stå bredvid och knyta näven i fickan. Därför fortsätter samarbetet med länder och aktörer där vi upplever att det går att föra en konstruktiv dialog och där vår bedömning är att vi genom det kan påverka hästvälfärden i en positiv riktning.
Gällande Australien så har vi en givande dialog med ledningen för travförbundet. För dem är Sverige en viktig samarbetspartner och man är högst medvetna om vad vi anser om spödrivning. Viljan att förändra finns ändå från förbundets sida och vi både hoppas och tror på en skärpning inom en snar framtid.
Dock är det inte lika ”enkelt” som det är hos oss, där ett förbund beslutar om vilka regler som ska gälla för alla banor i hela landet. I Australien finns det sex delstater innehållandes travbanor och varje delstat är självbestämmande. För att få till en regelförändring som gäller i hela landet måste alla vara överens.
Det tar tid att ändra attityder och traditioner.
Och även om det är frustrerande just att det tar tid så upplever vi att i Australien finns – till skillnad från Yonkers i New York – en ambition att förändra regler kring spöanvändning till det bättre. Därför är vårt val att fortsätta samarbetet och på så sätt ha möjlighet att både trycka på och hjälpa till att driva frågan framåt.
Victoria Orrsveden
Operation Manager på ATG