ATS:s närvaro i Almedalen är ett naturligt steg av vår mission; att skapa en bättre spelbransch. Det gör vi genom att tala med politiker, myndigheter, beslutsfattare, spelberoendeorganisationer och branschkollegor - alla på plats i Visby.
”Vi fattar inte varför ni inte släpper det där med spelskatten”. En av gästerna på vårt välbesökta mingel lät uppriktigt förvånad när vi träffades över en hamburgare i Almedalen. ”Hur skulle vi kunna släppa”, svarade jag, ”konsekvenserna är fatala för en hel näring och om inte jag och Svensk Travsport slåss för frågan, vem ska då?”.
Tack och lov finns det faktiskt några till som är beredda att ta strid för den höjda spelskatten, Lisen Bratt Fredricson till exempel. Lisen är känd inom hästkretsar i hela världen och har flera gånger utsetts till hästsveriges mäktigaste kvinna. Till vardags är hon vd för Grevlundagården och hjärnan bakom många projekt som driver hästnäringen framåt i Sverige. Under Almedalsveckan deltog hon i ATG:s seminarium på temat "Höj skatten på kasinospel och rädda den svenska folkhälsan".
För mig som företrädare för en kommersiell aktör är det snubblande lätt att hamna i en karusell av kronor och ören – det är ju till syvende och sist det en kommersiell verksamhet handlar om. I fallet ATG med ytterligare en dimension – det är vårt uppdrag att generera så mycket pengar vi kan till hästnäringen. Därför är det både uppfriskande och upplyftande att lyssna till Lisen när hon berättar om vad hästar inte bara gjort för henne som person, utan också om relation människa och häst. Och hur relationen till hästar kan fostra en person till ledare.
Maria Croon, vd för Svensk Travsport, målade samtidigt upp en ganska mörk bild av branschens framtid. Hon uttryckte stor oro över de ekonomiska följderna av den nya skatten och påpekade att en positiv grundsyn från politiker inte räcker för att betala foder och prispengar.
Faktum är att politiker som vi talat med har svårt att argumentera för att en höjning av spelskatten, som direkt slår på ATG:s bidrag till hästnäringen, är oproblematisk. Tvärtom, de skyndar sig att lägga till ”får höjningen för stora och negativa konsekvenser får vi tänka om”. Men näringen går redan på knäna och har dessvärre inte marginalen att ”vänta och se”.
Apropå politiker så fick vi också frågan varför ingen politiker tackat ja till att delta i panelen. Mitt uppriktiga svar är att jag inte vet, för nog har vi frågat, men ingen har nappat. Och som alltid gäller att den som inte har svaret börjar spekulera.
Kan det vara så att frågan är obekväm? Att det är svårt för en politiker att försvara hur en förmodad intäkt motiverar att mattan dras undan för en hel näring?
Jag väljer ordet ’förmodad’ intäkt eftersom vi ser hur det olicensierade spelet kontinuerligt ökar, och den som spelar olicensierat ger inga intäkter till staten. Saxen riskerar alltså att klippa i båda ändar, hästarna mister finansiering, och staten mister intäkter. Kvar står de olicensierade bolagen som vinnare.
Medan jag skriver detta pingar det till i min telefon; en journalist vill veta varför ATG åker till Almedalen.
Svaret är enkelt. ATG åker till Almedalen för lagstiftare fattar beslut efter den info de har på bordet. Vi vill att de ska ha vår info. Vi vill att de ska bry sig om ATG som bolag och hästnäringen som bransch. Jag skriver att vi vet att lagstiftarna är i Almedalen, men beklagar att de inte vill delta i vår panel.
Jag skriver också att vi fick chansen att träffa en rad kommunalpolitiker som är både insatta i frågan och förstående för problemet.
Under Almedalsveckan är det aldrig långt mellan folket och de som bestämmer – därför har det aldrig känts så viktigt att vara där som just i år.
Hasse Lord Skarplöth
vd ATG