hästnära engagemang

Hästar är fantastiska och kan på olika sätt vara en värdefull resurs i verksamheter med koppling till att främja god folkhälsa, förebygga ohälsa och vid rehabilitering. Hästarna hjälper oss och ibland behöver vi hjälpa dem. Våra hästnära engagemang innehåller båda delarna. Varför?
För att vi älskar hästar.

universal_01

life after racing - Ett värdigt hästliv

Life After Racing är en insamlingsstiftelse med syfte att ge bättre förutsättningar för att forna tävlingshästar inom trav och galopp ska få ett bra liv även efter karriären som tävlingshäst och så småning om en värdig ålderdom.

Att alla travhästar ska bli ridhästar är en utopi, men väldigt många trivs bra under sadel och blir fantastiska hobbyhästar. Andra alternativ är travskolor eller annan travnära verksamhet där hästarna får fortsätta gå i vagn, men utan att behöva prestera på tävlingsovalen. Stiftelsen vill också sprida kunskap om travhästens mångsidighet och anpassningsförmåga och om vikten av att ge hästen den tid den behöver för att ställa om.

Stiftelsen erbjuder även ett sätt att samla in pengar till enskilda hästar, en slags pensionsfond. Där kan de som är engagerade i en häst – tränare, uppfödare, skötare, ägare, spelare och fans – ge ett bidrag för att ge hästen bästa möjliga start på sitt nya liv. Det är en stor omställning att gå från att vara aktiv tävlingshäst till att ha en kanske stillsammare tillvaro och det kan ta sin tid. Via pensionsfonden kan hästen få den tid som krävs för att landa och omskolas och sen förhoppningsvis hitta sitt för-alltid-hem.

För oss på ATG känns det självklart att bidra till att trav- och galopphästar får ett bra hästliv även efter avslutad karriär. Därför är vi stolta över att ha stöttat stiftelsen Life After Racing ända sedan starten 2018. 

Besök Life After Racing

Bete på Norrby stuteri_0020
JÄRVSÖFAKS OCH JAN-OLOV PERSSON I BERIDNA HÖGVAKTEN (2)

beridna högvakten

Hästar har i alla tider varit en central del av det militära – den svenska Försvarsmakten är inget undantag. Ridning var en obligatorisk del av den svenska officersutbildningen fram till 2003. En officer förväntades ha god kunskap om hästhantering och skulle kunna rida. Men i takt med att Försvarsmakten blev alltmer mekaniserad, försvann behovet av hästar i strid. När Sverige skulle modernisera försvaret under 1980-talet föreslogs det att den beridna högvakten skulle avskaffas helt. Hästarna hade spelat ut sin roll, menade man. 

Många reagerade starkt på det förslaget, och som en reaktion bildades Föreningen för den beridna högvakten. Syftet var att bevara hästen i statsceremonielet och i vaktparader. 1987 tog föreningen formellt över alla hästar. Föreningen och dess medlemmar äger nu de 80 hästarna och svarar för huvuddelen av driftkostnaderna på Kavallerikasernen. De beridna vaktparaderna är en viktig symbol för Sverige och spelar en betydelsefull roll vid statsbesök, nationaldagsfirande och kungliga bröllop. 

Den största andelen hästar är svenska halvblod och alla i den rödbruna färgen, fux. Hästarna utbildas på Ridskolan Strömsholm. En av dessa – Turbin – är skänkt av ATG sommaren 2011. 

ATG är sedan länge guldsponsor till Föreningen för den beridna högvakten. Och bland annat tack vare det långa samarbetet fick världens bästa kallblodstravare Järvsöfaks 2007 delta i vaktparaden tillsamman med sin ständige följeslagare Jan-Olov Persson (bilden).

Besök Beridna Högvakten

stall kungsgården

Stall Kungsgården erbjuder en miljö med hästar för terapeutiska, lärande och hälsofrämjande insatser och är ett resurs- och kunskapscentrum där hästar och hästars potential är i fokus. Verksamheten ska bidra till att förverkliga Agenda 2030 beträffande målen om god hälsa och välbefinnande samt minskad ojämlikhet.

Stall Kungsgården drivs utan vinstintresse av Stiftelsen Hippocampus och riktar sig huvudsakligen till barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar. Men även människor som av andra skäl behöver stöd för att uppnå hälsa och välbefinnande kan få stöd. Stall Kungsgården vill främja kunskapsutvecklingen och tillgängligheten till hästunderstödda insatser inom hälsa, vård, skola och omsorg genom samverkan, utbildning och kunskapsspridning. Exempelvis erbjuds verksamheter som ”stallet som motiverande miljö" för barn med problematisk skolfrånvaro.

Ett färskt exempel på det är samarbetet med Ekerö kommun avseende att hjälpa elever tillbaka till skolan. Stallet blir ett mellansteg på vägen. Eleven tränar på att fokusera, följa instruktioner och bygga trygga relationer med personalen. Inte minst viktigt är möjligheten att uppleva den glädje och lycka hästar kan ge. Se reportaget från SVT Stockholm.

För ATG är det en självklarhet att bidra till att utforska vilka möjligheter som finns i hästar, ridning och umgänge med hästar och vi känner stolthet till att ha bidragit en smula till de fina resultat som Stall Kungsgården visar.

Se filmen om ATG och Stall Kungsgården

Besök Stall Kungsgården

Flicka o Harnesta Odina
Hästambulans_02

stockholms hästambulanser

Ibland är olyckan eller sjukdomen framme – och då behövs hästambulansen. 

Hästambulansen drivs av en stiftelse helt utan vinstsyfte och har jour dygnet runt - året runt. Kostnaden för hästägaren är densamma, oavsett tid på dygnet.

Hästambulansen rycker ut när veterinär bedömt att hästen behöver få vård på klinik och att en vanlig hästtransport av någon anledning inte fungerar – eller om det är så akut att det inte går att vänta in exempelvis distriktsveterinären. 

Oftast körs den skadade eller sjuka hästen till antingen Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala eller Mälaren Hästklinik i Sigtuna, där det finns resurser för mer avancerad vård och som har öppet dygnet runt. 

ATG var med och grundade Stockholms hästambulans för över 40 år sedan, och är fortfarande stolt sponsor. Basen finns på Solvalla travbana, men man servar hela Stockholms hästägare. Naturligtvis finns hästambulansen på plats under alla tävlingar på Solvalla travbana. Ibland är de också närvarande under tävlingar på andra travbanor i Sverige. 

Eftersom hästars välmående är av yttersta vikt för oss på ATG, är det naturligt att vi stödjer Stockholms hästambulans.  

Besök Stockholms hästambulanser

stall 43

Hästar är fantastiska. Att de har en stark välgörande förmåga är bevisat. 

ATG vill att så många som möjligt ska få erfara de välgörande hästkrafterna. Därför har ATG ett nära samarbete med Stall 43, en ideell förening som fokuserar på trav och umgänge med hästar för barn och ungdomar med autismspektrumdiagnos. 

På gården Nyckelby-Lohärad i Norrtälje norr om Stockholm välkomnas barn och ungdomar i en trygg miljö där det finns stora möjligheter till individuella anpassningar. Stall 43 erbjuder många olika kurser och aktiviteter. Till exempel trav för barn och ungdomar med autismspektrumdiagnos, veckolånga sommarvistelser för hela familjer och hästpromenader för föräldrar till barn med autism. 

Men allt handlar inte om hästar på Stall 43. Här finns pool, spel och lekplats. Och så alla djur: förutom hästar finns här även höns och hundar. Målet är att vara en fristad som genom samspel, kreativitet och acceptans ger deltagarna möjligheten att må bra inombords, känna glädje och växa som människor.  

Besök Stall 43

Stall43_1
blo00661-min
quote-yellow

Vi finns där hästar finns.
När du spelar hos ATG stödjer du svensk hästnäring.