Vår viktigaste hållbarhetsfråga - spelansvaret

Enligt Folkhälsomyndigheten har cirka två procent av den vuxna befolkningen spelproblem. Vi på ATG månar om långsiktiga och sunda kundrelationer vilket gör spelansvaret till en viktig del av  kundupplevelsen. Att det känns tryggt att spela och att det finns möjligheter för kunderna att ha koll på sitt spelande är vägledande principer för vårt spelansvar. Spelansvaret är vår viktigaste hållbarhetsfråga.

ATG:s spelansvarsåtgärder har samlingsnamnet ATG Check. Innan lansering av nya spelprodukter testas spelen utifrån risknivå och spelets utformning. ATG har beslutat att inga spel med för hög risknivå ska erbjudas till våra kunder.

Spelansvarsverktyg inom ATG Check

✔ Insättningsgränser ska ge kunden bättre koll på sitt spelande och minska risken att spela för mer pengar än planerat. När det valda beloppet är uppnått går det inte att sätta in mer pengar till ATG-kontot under angiven period.

✔ATG införde under hösten 2018 obligatorisk registrering vid köp av spel i butik. Ingen under 18 år tillåts spela hos oss. Vi gör också ID-kontroll av våra återförsäljare. Syftet med ID-kontrollerna är att säkerställa att endast behöriga säljare är inloggade i kassan samt att inloggningen är kopplad till säljaren då inloggningen är personlig.

✔ Självavstängning, en komplettering till ATG:s befintliga tjänst har gjorts genom en sammankoppling till spelpaus.se, Spelinspektionens nationella självavstängningsregister, som lanserats den 1 januari 2019.

✔ ATG erbjuder ett självtest, där kunden får besvara ett antal frågor om sitt spelande. Testet är kopplat till kundens ATG-konto vilket gör det enklare för kunden att följa sitt spelbeteende över tid.

✔  ATG erbjuder olika typer av spelformer; hästspel, sportspel och casinospel. Våra kunder har möjlighet att stänga av sig från spelområden de inte vill spela på.

✔ Inloggningstidsgränsen är en frivillig gräns ATG erbjuder de spelare som vill begränsa den tid de kan vara inloggade på atg.se.

Glada människor vid spelsedlar och skärmar.

Vi utbildar i spelansvar

Alla medarbetare, butiker och samarbetspartners utbildar vi i spelansvar. Utbildningarna ska öka medvetenhet i  kommunikation och produktutveckling samt erbjudanden till kund för att motverka spelproblem. 

Samtliga spelansvarsutbildningar är obligatoriska och följs upp löpande. Utbildningarna hanterar frågor om risker med spel om pengar, problemspelande, kreditspel och åldersgräns.

Vi samarbetar inom branschen

ATG är medlem i Spelbranschens Riksorganisation (SPER) och inom organisationen drivs gemensamma frågor. SPER samlar ett antal av de svenska spelföretagen för dialog och gemensamma riktlinjer inom spelansvar och ansvarsfull marknadsföring. ATG samverkar även med Oberoende Spelsamverkan som är en sammanslutning av spelbranschens reglerade aktörer, Spelberoendes Riksförbund, Spelinspektionen, Stödlinjen och Folkhälsomyndigheten. Oberoende Spelsamverkan arbetar med stöd till spelberoende personer och deras anhöriga.