En hållbar spelmarknad måste vara reglerad och ha goda förebilder. Därför tar ATG sin roll som spelbranschens kompass på största allvar.
– Vi vill att våra kunder ska vara med oss i en hel livstid och spela för nöjes skull, säger Lotta Nilsson Viitala, CFO på ATG.
I sin roll som CFO är Lotta Nilsson Viitala övergripande ansvarig för bolagets hållbarhetsarbete. Den viktigaste hållbarhetsfrågan är spelansvar och hon lyfter tidigt vikten av att ha välmående kunder.
– Att spela ska vara livskvalitetshöjande och ett roligt nöje. För att spel ska vara just ett nöje är det centralt att ha en fungerande spelmarknad. Vi vill vara en förebild i det arbetet, då kan vi fortsätta ha långa kundrelationer, vilket är till gagn för hästnäringen, säger Lotta.
En av nycklarna till en fungerande spelmarknad är hög kanalisering, det vill säga att en hög andel av spelet sker hos landets licensierade spelbolag.
– Den svenska licensen ställer höga krav på spelbolagen bland annat gällande pålitliga plattformar, rättvisa spel och kanske framför allt gällande ett starkt skyddsnät i form av spelansvarsåtgärder, säger Lotta.
Hästvälfärden central
Förutom välmående kunder lyfter ATG också vikten av välmående hästar och god hästvälfärd. Det är en fråga som har hög prioritet både hos ATG och deras kunder.
– Att hästarna mår bra och blir väl omhändertagna är helt centralt både för oss och för att våra kunder ska vilja spela på hästsport, berättar Lotta.
ATG arbetar löpande med att säkerställa spelobjekt som är fria från dopning och korruption.
– Trovärdigheten är väldigt viktig för oss. Tittar vi på just dopning så tas det i Sverige fler dopningsprov inom trav- och galoppsporten än inom humansporten. Det är bra för hästvälfärden, säger Lotta.
Långtgående effekter av ATG:s överskott
Det unika med ATG som spelbolag är att det till 100 procent ägs av hästsporten, närmare bestämt av Svensk Travsport och Svensk Galopp. Det innebär att ATG:s överskott tillfaller hästsporten – 2,3 miljarder år 2022. Pengar som i förlängningen betyder fler arbetstillfällen och fler hästar.
I dag sysselsätter hästnäringen ungefär 38 000 personer, men utan ATG som hästnäringens motor hade branschen sett annorlunda ut.
– I Sverige har vi en fungerande arbetsmarknad för de som jobbar inom hästnäringen och där har överskottet från ATG en viktig roll. Hästar bidrar också positivt till landets lantbruk och ett fungerande sådant är såklart en förutsättning för lokal livsmedelsproduktion, säger Lotta.
En attraktiv arbetsgivare
ATG erbjuder en spännande arbetsplats med teknologi i framkant. Det viktiga högre syftet gör dem dessutom unika i spelbranschen.
– Vi satsar mycket på personalen, vi kompetensutvecklar och jobbar med företagskulturen. Hos oss är det viktigt att ha respekt för varandra och varandras kompetenser. Om man mår bra och utvecklas i sitt arbete skapas en vilja att fortsätta hos oss, avslutar Lotta Nilsson Viitala.