Rapporten, som täcker tidsperioden från första kvartalet 2019 till det tredje kvartalet 2024, belyser en oroande situation inom spelbolagsindustrin. Den visar att det fortfarande är en stor andel av spelverksamheten som sker utanför det reglerade systemet.
Syftet med rapporten är att öka kunskapen om olicensierat spelande i Sverige. ATG vill genom en bättre förståelse av dess omfattning och utveckling bidra till att rätt åtgärder vidtas, så att det licensierade spelandet kan konkurrera ut det olicensierade och därmed höja kanaliseringsgraden.
Kanaliseringsgraden för spel i tredje kvartalet 2024 beräknas till 70–82 procent, vilket ska jämföras med regeringens mål för spel hos licensierade aktörer på 90 procent. Kvoten har stabiliserats något jämfört med föregående kvartal, men den långsiktiga trenden är fortsatt nedåtgående.
Resultatet är alarmerande eftersom olicensierat spel i högre grad kan kopplas till problemspelande.
– Det olicensierade spelandet beräknas brutto omsätta upp till 150 miljarder kronor – motsvarande kostnaden för hela den svenska grundskolan. Att samtidigt ställa så höga krav på oss licensierade spelbolag, medan dessa enorma summor undgår reglering och kontroll, är både orimligt och kontraproduktivt, säger ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth.
Övriga nyckelfynd i rapporten för det tredje kvartalet:
- Besökstrafiken från Sverige till olicensierade bolag har tiofaldigats sedan 2019.
- 18 av de 20 olicensierade sajterna med störst besökstrafik under kvartalet hade samma plattformsleverantörer som bolagen inom licenssystemet.
- Endast två av de 20 olicensierade sajterna fanns med på Spelinspektionens förbudslista.
Rapporten finns att läsa här.