Enligt den svenska spellagen är det förbjudet att "rikta olicensierat spel mot personer i Sverige". Vid första anblicken kan detta låta självklart: spelbolag utan licens får inte ha kunder i Sverige. Men vid närmare eftertanke väcker ordet "rikta" frågor. Vad innebär det egentligen? Vi kan rikta en kamera mot ett motiv, rikta vår uppmärksamhet mot något eller rikta kritik mot någon. Men vad betyder det att rikta ett spel mot en person?
Lagen ska tolkas som ett förbud mot att aktivt marknadsföra eller göra sitt spelutbud tillgängligt för en specifik målgrupp – i detta fall personer i Sverige. Ändå känns begreppet "rikta" svårfångat och vagt, vilket också gör det svårt för tillsynsmyndigheten Spelinspektionen att följa upp och agera på ett effektivt sätt.
Tanken blir än tydligare när jag läser vår senaste kanaliseringsrapport. Målet med omregleringen av spelmarknaden 2019 var att uppnå en kanaliseringsgrad på 90 procent, vilket innebär att majoriteten av spelandet skulle ske hos licensierade aktörer. Men enligt ATG:s senaste rapport för Q3 2024 ligger kanaliseringsgraden fortfarande långt från målet, på mellan 70 och 82 procent. Än mer alarmerande är att trafiken till olicensierade spelbolag har ökat tiofaldigt sedan 2019, vilket innebär en bruttoomsättning på upp till 150 miljarder kronor – lika mycket som hela den svenska grundskolan kostar. Det som gör mig allra mest bedrövad är att bara två (2) av de 20 största olicensierade spelbolagen finns på Spelinspektionens förbudslista, trots att myndigheten fick vetskap om detta för snart två år sedan.
Siffrorna representerar inte bara förlorade skattemedel, utan även en rad tragiska livsöden kopplade till spelproblem och sannolikt omfattande penningtvätt. Problemet är tydligt, och det är avgörande att vi hittar sätt att vända utvecklingen.
Men tillbaka till Spelinspektionen och deras arbete så finns det utrymme för förbättringar, det tycker Riksrevisionen och det tycker även ATG. Samtidigt förstår jag utmaningen i just ordet ”rikta” eftersom det är ett subjektivt laddat ord på många sätt.
Om lagen i stället talade om ett förbud att "erbjuda” olicensierat spel, skulle det sända en tydligare och mer direkt signal. En sådan förändring skulle göra det lättare för Spelinspektionen att agera och för de olicensierade spelbolagen, som inte ska vara här alls, att förstå var de nationella gränserna går.
Riksrevisionen lämnar bland annat följande rekommendationer till regeringen vad gäller Spelinspektionen:
- Säkerställ att Spelinspektionen har förutsättningar att bedriva en effektiv tillsyn i tillräcklig omfattning.
- Överväg möjligheterna att utvidga tillämpningsområdet.
Jag kan inte hålla med mer – utöka tillämpningsområdet nu och byt ut "rikta" till "erbjuda". Det skulle i ett slag förändra spelmarknaden till det bättre.
Hasse Lord Skarplöth
vd ATG